Je winkelwagen is momenteel leeg!
Verbouwen of slopen brengt vaak heel wat afval met zich mee. Als je niet goed sorteert, kunnen de kosten voor het afvoeren van dit afval snel oplopen. Gelukkig zijn er manieren om slim te sorteren en zo heel wat geld te besparen.
Hieronder deel ik 10 praktische sorteertips waarmee je je verbouwingsbudget in toom houdt en misschien zelfs een extra centje verdient. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet alleen efficiënt werkt, maar ook bewust met je afval bezig bent en zo een steentje bijdraagt aan een schonere planeet.
Wil je meer (ver)bouw-, zelfbouw- en bespaartips of verbouwupdates? Volg dan zeker via onderstaande kanalen:
Als je muren gaat slopen, is het verstandig om eerst het pleisterwerk te verwijderen. Pleisterwerk wordt namelijk als gemengd afval beschouwd, wat betekent dat het duurder is om af te voeren dan zuiver steenpuin. Door het pleisterwerk vooraf te verwijderen, scheid je het van het steenpuin, wat je aanzienlijk kan besparen op de kosten van de afvalverwerking. Zuiver steenpuin is een stuk goedkoper om te laten afvoeren en kan soms zelfs worden gerecycled.
Lees verder onder de foto’s ?
Niet alles wat je tijdens een verbouwing tegenkomt, hoeft direct naar het afval. Bruikbare materialen, zoals oude tegels, sanitair, of keukenkasten (of zelfs hele keukens), kun je te koop aanbieden via tweedehandssites zoals Marktplaats, 2dehands.be of Facebook Marketplace. Let wel op voor oplichters die op je zoekertjes reageren of met wie je op de werf afspreekt. Hiermee bespaar je niet alleen op de kosten voor afvalverwerking, maar kun je er ook nog iets aan verdienen. Bovendien help je andere doe-het-zelvers aan goedkope materialen voor hun eigen projecten.
Metaalafval zoals ijzer, aluminium, koper en zink kan veel geld opleveren als je het apart bewaart en later inlevert. Zelfs kleine hoeveelheden, zoals oude vijzen of stukjes koper, kunnen aan het eind van de rit een aardig bedrag opleveren. Bewaar dit soort afval in een aparte bak en breng het naar een oud-ijzerhandelaar wanneer je een redelijke hoeveelheid hebt verzameld. Dit is een makkelijke manier om geld terug te verdienen op je verbouwproject.
Houtafval kan vaak gratis worden aangeboden. Zo heb ik al het hout geven aan mijn buren en heb ik niets moeten betalen om het hout af te voeren. Planken en balken die nog in goede staat verkeren, kunnen in toekomstige projecten van pas komen of kunnen via marktplaatsen worden verkocht. Als je het hout netjes opslaat, kun je het later hergebruiken, bijvoorbeeld voor DIY-projecten. Hierdoor bespaar je niet alleen op de afvalkosten, maar geef je het hout een tweede leven.
Ik kreeg van mijn lieve buren nog een bedankje dat ik hen tijdens de koude wintermaanden warm houd. Win-win! Zo hoef ik niets te betalen op het afvoeren van houtafval en mijn buren zijn tevreden.
Als je buren hebt die ook bezig zijn met verbouwen, kun je overwegen om samen een container te delen. Dit kan de kosten voor afvalafvoer aanzienlijk verlagen. Bovendien kun je materialen ruilen of delen, wat wederom besparingen oplevert. Of misschien zijn je buren toe aan een make-over maar hebben ze niet genoeg afval om een container te huren, samenwerken is de boodschap!
Lees verder hieronder ?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste (ver)bouwtips, wooninspiratie, en handige bespaartips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en exclusieve kortingen rechtstreeks in je inbox. Samen maken we van jouw woning een comfortabele, moderne en energiezuinige plek!
Een goede voorbereiding kan je veel tijd en geld besparen. Voordat je begint met slopen of verbouwen, maak een plan van welke materialen je gaat hergebruiken, verkopen of recycleren en welke je daadwerkelijk moet afvoeren. Door van tevoren te plannen, kun je voorkomen dat je waardevolle materialen per ongeluk weggooit en kun je de juiste containers bestellen.
Bonustip: trommel je al je vrienden en familie op om mee te slopen? Neem een spuitbus en duid aan wat er weg moet en wat je nog gaat houden.
Het kan verleidelijk zijn om bij elke klus een ritje naar het containerpark te maken, maar dat kost niet alleen tijd, het kan ook flink in de kosten oplopen. Een betere aanpak is om je afval op verschillende hopen te verzamelen en vervolgens een container te huren die je in één keer kunt laten afvoeren. Dit bespaart je talloze ritjes en de bijbehorende kosten. Bovendien is het vaak voordeliger om in bulk af te voeren, en door goed te sorteren, voorkom je dat je voor gemengd afval moet betalen. Aparte containers (bijvoorbeeld voor steenpuin) kosten veel minder dan een container gemengd afval.
Wees creatief met je bouwafval! Materialen zoals hout, tegels of zelfs oud metaal kunnen vaak worden omgezet in nieuwe projecten. Denk aan het maken van meubels, decoratieve items of zelfs kunstwerken. Door materialen te hergebruiken op een creatieve manier, verminder je de hoeveelheid afval en creëer je unieke, gepersonaliseerde items voor je huis zonder extra kosten.
Items die ik heb bijgehouden voor een nieuw project: alle oude vensterbanken, pvc ramen van de veranda om zelf een serre mee te bouwen, hout, oude gevelstenen,…
Wist je dat behangpapier niet bij het gewone papier- en kartonafval hoort? Behangpapier valt namelijk onder gemengd afval vanwege de lijm- en verfresten die erin zitten. Het is belangrijk om dit apart af te voeren om extra kosten te vermijden. Door behangpapier correct te sorteren, voorkom je dat je extra moet betalen voor verkeerde afvalscheiding.
Je hoeft het behangpapier dus niet eerst van de muren te doen alvorens je de pleister gaat verwijderen. Het kan allemaal samen van de muren gehaald worden.
Voordat je begint met je project, is het belangrijk om de lokale milieuvoorschriften en regels voor afvalbeheer te onderzoeken. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld subsidies of gratis afvoer van bepaalde afvalstoffen zoals elektronica of gevaarlijke materialen. Door op de hoogte te zijn van deze regels, kun je niet alleen geld besparen, maar ook boetes vermijden die kunnen ontstaan door het verkeerd afvoeren van afval.
Wist je trouwens ook dat je ook zelf asbest kan verwijderen? Ecowerf komt langs om je te voorzien van het nodige materiaal (mondmaskers, veiligheidspakken en zakken waarin het asbest verzameld moet worden) en zorgt voor een gratis ophaling aan huis. Daarnaast kan je een kleine hoeveelheid ook gratis wegbrengen naar het recyclagepark. Ga wel goed na of de asbest waarover je beschikt wel effectief geschikt is om zelf te verwijderen. Bij twijfel laat je beter een specialist komen.
Verbouwen of slopen hoeft niet altijd een dure aangelegenheid te zijn, mits je slim omgaat met je afval. Door goed te sorteren en bewust te zijn van de verschillende afvalstromen, kun je flink besparen op je verbouwkosten. Zo blijf je niet alleen binnen budget, maar draag je ook bij aan een duurzamere aanpak van je verbouwing.
Vergelijk de belangrijkste verschillen tussen renovatie, sloop/heropbouw en nieuwbouw. Kies de optie die het beste bij jouw bouwproject past, gebaseerd op EPB-eisen, kosten, BTW-voordelen, en premies, zodat je een weloverwogen en duurzame keuze maakt.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste (ver)bouwtips, wooninspiratie, en handige bespaartips?