Efficiënte verbouwvolgorde: mijn ervaringen en tips voor een succesvolle renovatie


Verbouwen is een uitdagend, maar ongelooflijk leuk proces. Het vergt veel planning, geduld, en vooral een goede strategie. In dit artikel neem ik jullie mee in de volgorde van mijn verbouwinging, waarbij ik elke stap zorgvuldig heb gepland om de jaren ‘70 bungalow van mijn grootmoeder om te bouwen tot een moderne woning met een extra verdieping. Hopelijk helpt mijn ervaring jullie om ook je eigen verbouwing efficiënt aan te pakken!

Wil je meer (ver)bouw-, zelfbouw- en bespaartips of verbouwupdates? Volg dan zeker via onderstaande kanalen:

1. Verwijderen van vaste elementen

Het avontuur begon met het verwijderen van alle vaste elementen in de woning, zoals deuren, de keuken, badkamer en zelfs de schouw. Deze stap was cruciaal om ruimte te maken voor de verdere verbouwingswerken. Door eerst deze elementen te verwijderen, kon ik een duidelijk beeld krijgen van de structuur van het huis en de benodigde aanpassingen.

2. Verwijderen van pleisterwerk

De volgende stap was het verwijderen van het pleisterwerk op de muren. Ik besloot om dit te doen terwijl de vloer nog in de woning lag. Hierdoor kon ik het stof en puin eenvoudig opkuisen, zonder me zorgen te hoeven maken over de onderliggende structuur. Het verwijderen van pleisterwerk is een stoffige klus, maar essentieel om met een schone lei te beginnen.

Behangpapier hoef je niet van de muren te doen alvorens het pleisterwerk te verwijderen. Behangpapier is, niet zoals pleister, gemengd afval. Wil je meer sorteertips? Lees het artikel hieronder ?

10 sorteertips waarmee je veel bespaart tijdens het verbouwen of slopen

Slim sorteren tijdens je verbouwing kan je flink wat geld besparen. Verwijder pleisterwerk, hergebruik hout, verzamel afval en huur een container. Verkoop bruikbare materialen, bewaar metaalafval en ga creatief aan de slag met overschotten. Met deze tips bespaar je op afvalkosten en verhoog je je verbouwingsbudget.

3. Vloer verwijderen

Nadat het pleisterwerk verwijderd was, ging ik aan de slag met de vloer. Dit was een belangrijke stap, omdat de vloer uiteindelijk volledig vervangen zou worden. Bovendien is het belangrijk om de vloer te verwijderen voordat je dragende muren sloopt, zodat je voldoende ruimte hebt om de structuur van het huis te ondersteunen door het plaatsen van schoren. Wanneer je de muren gaat verwijderen moet je de verdiepingsvloer ondersteunen.

4. Gevelsteen verwijderen

Voordat ik met het slopen van het dak en de muren begon, was het eerst tijd om de gevelstenen te verwijderen. Dit was noodzakelijk om extra te kunnen isoleren. Er moet namelijk 14 cm geïsoleerd worden. Er komt ook een nieuwe gevelsteen die beter bij het nieuwe ontwerp van de woning zal passen. Aangezien ik een extra verdieping op de mijn bungalow plaats, moest er sowieso een nieuwe gevelsteen geplaatst worden.

5. Dak verwijderen

Omdat ik een extra verdieping op mijn bungalow heb plaatst, moest het oude dak verwijderd worden. Helaas lag er nog een asbestdak en moest dit verwijderd worden. Wanneer de asbest nog in goede staat is, kan je dit makkelijk zelf verwijderen. Bij Ecowerf komen ze dit gratis aan huis ophalen. Hier vind je meer informatie.

Ik heb eerst het dak verwijderd alvorens ik ben begonnen met binnenmuren slopen. Zo was er minder gewicht op de bovenverdieping en kon het slopen veiliger gebeuren.

Drone shots

Hieronder kan je enkele drone shots zien van hoe de jaren ‘70 bungalow er uit zag in het midden van de sloopfase. Benieuwd hoe de bungalow er uit zag voor de renovatie? Bekijk dan hier de rondleiding ›

6. Slopen van de muren

Nadien was het tijd om de muren aan te pakken. Dit was de laatste sloopfase binnen in de woning. Omdat ik dragende muren zou verwijderen (tussen de leefruimte en de keuken), was het belangrijk dat de vloerplaat al volledig ondersteund werd door schoren. Dit zorgde ervoor dat het huis tijdens de sloop stabiel bleef, een cruciale stap in elke verbouwing. Ik heb een aantal (niet-dragende) binnenmuren gesloopt en opnieuw gemetseld. Aangezien ik ga werken met inbouw kranen hadden de huidige muren niet voldoende diepte. Deze heb ik later op (bijna) dezelfde plaats opnieuw gemetseld.

7. Verwijderen van ramen

De volgende stap was het verwijderen van de oude ramen verwijderen. De oude ramen waren aan vervanging toe en er worden later nieuwe raamopeningen gemaakt. Aangezien de oude ramen van aluminium gemaakt waren hebben we het glas van het aluminium gescheiden en later de raamkaders binnengebracht bij de oud-ijzerhandelaar.

Ter info: omdat ik wil werken met ramen tot aan het plafond werden ook de betonbalken verwijderd die boven de oude ramen zat.

8. Start opbouw – plaatsen van ijzerbalken

Toen was het ein-de-lijk zover en kon ik starten met de opbouw. Meteen ook een heel spannende dag en het eerste werk dat ik liet uitvoeren. Omdat er 2 keer een ijzerbalk van 12 meter gelegd moest worden moest er een kraan komen om deze te leggen. De grote ijzerbalken dienen voor het omhoog houden van de oversteek aan de voorkant. Alle kleinere ijzerbalken hebben we zelf gelegd.

9. Nieuwe raamopeningen

Na het leggen van de ijzerbalken kon ik starten met het dichtmetselen van oude raamopeningen en het openmaken van nieuwe raamopeningen. Vooraan waren er grote raamopeningen. In het nieuwe huis wou ik vooraan zoveel mogelijk privacy en grote raampartijen aan de achterkant met een uitgestrekt zicht op de velden.

10. Metselen binnenmuren

Met de nieuwe raamopeningen klaar, was het tijd om de muren op te trekken waar nodig. De oude binnenmuren die eerder werden gesloopt, werden opnieuw gemetseld. Daarnaast werden ook nieuwe muren geplaatst.

11. Uitbouw keuken & overdek terras en oversteek aan de voorkant

Na het metselen van de muren werd het dak gemaakt van de uitbouw waar de keuken in zal komen en het overdekt terras. Ook de basis voor de oversteek aan de voorkant werd gemaakt. Nadien is het tijd voor het plaatsen van de houtskelet op de bovenverdieping.

12. Houtskelet plaatsen

De bovenverdieping werd vervolgens opgebouwd in houtskeletbouw, waarbij ik begon met de dragende muren en de dakstructuur. Pas later zullen de binnenmuren geplaatst worden. Lees dus zeker verder ?

Dit was één van de spannendste werken die werden uitgevoerd. De vormen van het huis kwamen eindelijk tot z’n recht. Hier heb ik toch wel even een traantje weggepinkt.

13. Plaatsen aanpalende garage

Eerst werd de fundering gemaakt van de garage en daarna werd de betonplaat gestort. Nadien werd ook de garage in houtskelet gebouwd. Ik heb ervoor gekozen om alle uitbouwen te plaatsen in houtskelet.

14. Het dichtzetten van de woning

Toen de constructie grotendeels stond, was het tijd om de woning wind- en waterdicht te maken. Aan de buitenkant van de houtskelet werden eerst unalitplaten geplaatst, gevolgd door PIR-isolatieplaten. Op de dakconstructie kwam OSB, met daarbovenop PIR-isolatie en EPDM als dakafwerking. Deze fase was van groot belang om de woning goed te isoleren en voor te bereiden op de volgende stappen.

Hier vind je een overzicht van alle gebruikte bouwmaterialen. De lijst wordt aangevuld van zodra de werken vorderen.

Wil je niets missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief hieronder ?

Ontvang tips en exclusieve kortingen rechtstreeks in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste (ver)bouwtips, wooninspiratie, en handige bespaartips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en exclusieve kortingen rechtstreeks in je inbox. Samen maken we van jouw woning een comfortabele, moderne en energiezuinige plek!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

15. Binnenmuren plaatsen en isoleren

De volgende stap was het plaatsen van de binnenmuren op de bovenverdieping in houtskelet. Deze fase bracht de bovenverdieping echt tot leven, waarbij de indeling van de ruimtes duidelijk zichtbaar werd. Het was zo leuk om eindelijk volledig door het huis te kunnen lopen en alle ruimtes te kunnen zien. Weer een stapje dichter bij het eindresultaat!

Na het plaatsen van de binnenmuren in houtskelet, was het tijd om alle muren te isoleren. Bij de buitenmuren werd er tussen de spanten 22 cm isolatie aangebracht. Deze isolatie zorgt voor een uitstekende thermische bescherming, wat bijdraagt aan een energiezuinige woning. Na het isoleren werd een dampscherm geplaatst om te voorkomen dat vocht in de constructie trekt, wat essentieel is voor de duurzaamheid van de woning.

Bij de binnenmuren gebruikte ik 18 cm isolatie. Om de constructie extra stevig te maken, werd aan één kant van de binnenmuren OSB-platen geplaatst. Deze aanpak zorgt niet alleen voor extra stabiliteit, maar maakt ook de verdere afwerking makkelijker. Later, nadat de technieken geïnstalleerd zijn, zal er ook OSB aan de binnenzijde van de buitenmuren worden geplaatst, wat bijdraagt aan zowel de stevigheid als de isolatiewaarde van de woning.

16. Voorbereiding en plaatsen van de ramen

Een belangrijk moment in de verbouwing was het plaatsen van de ramen. Normaal gesproken gebeurt dit na het metselwerk, maar omdat ik zelf ga metselen en dit enige tijd gaat duren, koos ik ervoor om de ramen eerder te plaatsen. Dit zorgde ervoor dat ik binnen verder kon werken, ongeacht het weer buiten.

Ter voorbereiding werd de gevelsteen gemetseld tot op de hoogte van de dorpels en werden de dorpels geplaatst. Bepaalde raamopeningen moesten nog verlaagd worden omdat ik ga werken met een verlaagd plafond voor de ventilatie. Nadien konden de ramen opgemeten worden. Aangezien de wachttijd minstens 12 weken was kon ik nadien binnen verder werken in afwachting van de plaatsing. Daarna was het eindelijk zover! Het plaatsen van de ramen. Eén van de weinige werkjes die ik laat uitvoeren door een aannemer dus het was met een bang hartje. Gelukkig kon ik met al mijn vragen terecht bij de opmeters, verkopers en plaatsers van Allivan. Nog steeds heel tevreden van de service!

De ramen werden zorgvuldig geplaatst en rondom voorzien van EPDM om waterinfiltratie te voorkomen. Lees het artikel hieronder als je wilt weten hoe en waarom je zelf EPDM plaatst rondom de ramen.

Zelf EPDM plaatsen rondom ramen: een complete gids

Ontdek hoe en waarom je EPDM rondom ramen moet plaatsen in deze complete gids. Leer alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan, kosten te besparen en langdurige waterdichtheid en UV-bestendigheid te garanderen. Bespaar duizenden euro’s met deze praktische doe-het-zelfoplossing!

17. Buitenmuren isoleren en voorbereiden voor de technieken

Nadat de ramen geplaatst waren, werd ook de benedenverdieping langs buiten geïsoleerd (de bovenverdieping werd al eerder geïsoleerd). Ik koos ervoor om de isolatie al op voorhand te plaatsen, zodat de woning voldoende geïsoleerd was om binnen verder te werken. Daarna begon ik met het voorbereiden voor de technieken, waarbij ik koos voor een specifieke vloeropbouw: technieken, gespoten PUR-isolatie, vloerverwarming, chape, en uiteindelijk de vloerafwerking.

18. Technieken installeren en de vloeropbouw

De volgorde waarin de technieken werden geïnstalleerd is essentieel voor een vlot verloop. Ik ga beginnen met de afvoeren, gevolgd door ventilatie, waterleidingen en als laatste de elektriciteit. Daarna wordt de gespoten PUR-isolatie aangebracht, gevolgd door de vloerverwarming en de chape. Hiermee leg je de basis voor de vloer, klaar voor de volgende stappen.

Belangrijk om te onthouden als je start met het leggen van de technieken: werk steeds van groot naar klein of van minst flexibel naar meest flexibel. De afvoeren moeten afwateren, daarom kan je daar het beste mee beginnen. Elektriciteit is heel erg flexibel dus kan je makkelijk ergens onder, op of tussen leggen.

Afhankelijk voor welke vloeropbouw je kiest kan de volgorde van de technieken verschillen. In totaal zal er een opbouwhoogte komen van 23 cm. Hieronder een overzicht. Bespreek de vloeropbouw steeds met je architect en/of EPB-adviseur.

Laag 1 Alle technieken:
– afvoeren (op de bovenverdieping),
op de benedenverdieping zal dit via de kruipkelder gelegd worden.
– Ventilatie
– Waterleidingen
– Elektriciteit
Laag 2 Gespoten PUR-isolatie van 13 cm (beneden), 7 cm (boven)
Laag 3 Vloerverwarming
Laag 4 7 cm chape (zandcementvloer) zowel beneden als boven
Laag 5 Vloer (hiervoor heb ik 3 cm voorzien zodat nog elke vloer mogelijk is)

Opgelet: het leggen van de vloer gebeurt pas na het de pleisterwerken / het plaatsen van de gipsplaten. Indien er dan nog iets gemorst wordt is dit niet op je gloednieuwe vloer.

19. Pleisterwerken en plaatsen van gipsplaten

Nadien is het tijd voor de pleisterwerken en het plaatsen van gipsplaten. In de badkamers ga ik hoogstwaarschijnlijk kiezen voor beton ciré aan te brengen voor een strakke en moderne look. Na het voltooien van de pleisterwerken kan de keukenbouwer de keuken opmeten, zodat deze perfect op maat gemaakt kon worden.

Belangrijk om te weten: de meeste keukenbouwers kunnen pas komen opmeten nadat de pleisterwerken zijn voltooid. Houd hier rekening mee in je planning. Soms zijn er muren niet recht (kan al eens voorkomen bij een verbouwing) en worden deze recht gemaakt met de pleisterwerken. Door de keuken na de pleisterwerken pas op te meten ben je zeker dat de keuken zeker op de juiste maat gemaakt gemaakt wordt.

20. Vloer leggen

De volgende stap is het leggen van de vloer. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit welke vloer ik precies ga leggen. Momenteel is het idee: benedenverdieping parket, bovenverdieping parket of laminaat, garage tegels of gepolierde beton (?), badkamers beton ciré (?). Benieuwd naar welke keuzes ik maak? Vergeet me dan zeker niet te volgen om op de hoogte te blijven van mijn proces.

Wil je meer (ver)bouw-, zelfbouw- en bespaartips of verbouwupdates? Volg dan zeker via onderstaande kanalen:

21. Installeren (badkamer- en keuken)meubels

Na de vloer het installeren van de badkamer- en keukenmeubels (en andere inbouwmeubels) aan de beurt.. Deze fase brengt de woning echt tot leven en geeft een eerste glimp van het eindresultaat. Dit is een fase waar ik erg hard naar uitkijk. De laatste technische afwerkingen, zoals het kraanwerk, worden vervolgens geïnstalleerd.

22. Inrichten van de woning

De laatste stap, en waarschijnlijk de leukste, is het inrichten van de woning. Na al het harde werk kan je eindelijk beginnen met het personaliseren van jouw huis en het creëren van een ruimte die echt als thuis voelt. Het gaat een lange weg zijn geweest, maar het resultaat is elke inspanning waard.

23. Metselen

Maar ben ik er dan helemaal? Tussen al de bovenstaande stappen wordt er tussendoor nog hard gemetseld. Aangezien ik zelf metsel met 355 m2 oppervlakte te gaan duurt het helaas wat langer dan dat je dit zou uitbesteden aan een aannemer. Daarnaast is er soms ook vertraging door externe factoren zoals het weer.

Tot slot

Een verbouwing is niet eenvoudig, maar door een goede planning en het volgen van de juiste volgorde, wordt het proces veel beheersbaarder. Elke stap is belangrijk en draagt bij aan het eindresultaat. Met deze ervaring hoop ik jullie te inspireren en te helpen bij jullie eigen projecten. Onthoud: met geduld, voorbereiding en doorzettingsvermogen bereik je het mooiste resultaat!

Ontdek meer tips ?

Ontvang tips en exclusieve kortingen rechtstreeks in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste (ver)bouwtips, wooninspiratie, en handige bespaartips?

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Meer renovatie-, zelfbouw & bespaartips: