Je winkelwagen is momenteel leeg!
Bij het plannen van een verbouwing of uitbreiding sta je vaak voor een belangrijke keuze: ga je voor traditionele bouw of kies je voor houtskeletbouw?
Voor mijn eigen renovatieproject heb ik gekozen voor houtskeletbouw, en deze keuze werd bepaald door verschillende factoren zoals snelheid, gewicht, energiebesparing en flexibiliteit. In dit artikel vergelijk ik houtskeletbouw met traditionele bouwmethodes en deel ik waarom houtskeletbouw voor mij de juiste keuze was.
Wil je meer (ver)bouw-, zelfbouw- en bespaartips of verbouwupdates? Volg dan zeker via onderstaande kanalen:
Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is het beperkte gewicht van de constructie. Bij traditionele bouw worden vaak zware materialen zoals beton en bakstenen gebruikt, wat leidt tot een aanzienlijke belasting van de fundering.
In mijn geval was dit een belangrijk punt, omdat de bestaande woning een bungalow was. De stabiliteitsingenieur adviseerde houtskeletbouw voor de bovenverdieping om het gewicht te beperken en zo de bestaande fundering niet te overbelasten. Traditionele bouwmethoden zouden meer versterking vereisen, wat hogere kosten en langere bouwtijden met zich mee zou brengen.
Daarnaast waren ook nog heel wat andere voordelen voorbonden aan houtskeletbouw. Lees daarvoor verder ?
Een ander significant voordeel van houtskeletbouw is de snelheid waarmee de constructie kan worden opgezet. Bij traditionele bouwmethoden, zoals metselwerk, kan de bouwtijd aanzienlijk oplopen door de noodzaak van droogtijden en weersomstandigheden die de voortgang kunnen vertragen.
Houtskelet kan je ook makkelijk zelf plaatsen waardoor je niet alleen tijd maar ook heel wat geld kan besparen. De stabiliteitsingenieur zorgde voor een uitgebreid plan hoe de houtskelet gemaakt moest worden en waar ik extra ondersteuning moest voorzien. De buitenmuren stonden op een dag allemaal recht. Met traditionele bouw zou dit veel langer hebben geduurd.
Energie-efficiëntie is tegenwoordig een cruciale factor bij het kiezen van een bouwmethode en niet meer weg te denken als je zelf aan een (ver)bouwproject start. Houtskeletbouw biedt betere isolatiewaarden in vergelijking met traditionele bouwmethoden. De holle wanden van een houtskeletconstructie bieden ruimte voor een dikkere laag isolatie, wat resulteert in minder warmteverlies en een lager energieverbruik.
In mijn renovatie was dit een groot voordeel, omdat het niet alleen mijn energiekosten op de lange termijn verlaagt, maar ook bijdraagt aan een beter leefklimaat in huis. Traditionele bouw kan ook goed geïsoleerd worden, maar houtskeletbouw biedt een hogere isolatiewaarde per vierkante meter, wat een groot verschil kan maken in de gehele energieprestatie van de woning. Zo werden de buitenmuren van de houtskelet voorzien van 22 cm isolatie tussen de spanten en langs de buitenkant werd nog een unalitplaat geplaatst met daartegen nog eens PIR-platen van 4,5 cm. Aan isolatie geen gebrek!
De kosten zijn vaak een doorslaggevende factor bij de keuze tussen bouwmethodes. Hoewel traditionele bouw vaak wordt gezien als duurder, hangt het kostenplaatje af van verschillende factoren zoals de complexiteit van het project, de gebruikte materialen en de arbeidskosten. Houtskeletbouw kan in sommige gevallen goedkoper zijn, vooral door de kortere bouwtijd en lagere arbeidskosten. Als je het zelf plaatst zijn de arbeidskosten nul.
In mijn geval bleek houtskeletbouw niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste optie, omdat ik de houtskelet zelf kon plaatsen en de noodzaak voor zware funderingsaanpassingen verminderde. Het is belangrijk om bij de keuze voor een bouwmethode niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de lange termijn besparingen op energie en onderhoud.
Aangezien ik een opleiding tot metselaar heb gevolgd kon ik beide bouwmethodes zelf toepassen. Voor de kosten heb ik dus gekozen voor de meest duurzame besparing op lange termijn.
Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is de flexibiliteit in ontwerp en aanpassingen tijdens het bouwproces. Waar traditionele bouwmethoden vaak rigide zijn en veranderingen lastig door te voeren, biedt houtskeletbouw een grotere mate van aanpasbaarheid. De lichtere en eenvoudiger te bewerken materialen maken het mogelijk om tijdens de bouw nog wijzigingen aan te brengen zonder grote extra kosten of vertragingen.
Toen ik en mijn ex-partner uit elkaar gingen heb ik de tijdens de bouwfase de volledige plannen van de bovenverdieping omgegooid. Gelukkig kon ik makkelijk aanpassingen aanbrengen omdat de bovenverdieping gebouwd werd in hout. Ik had graag aan de benedenverdieping ook enkele wijzigingen aangebracht maar deze waren niet meer mogelijk aangezien hier wel traditioneel gemetseld werd.
Hieronder kan je het oorspronkelijke plan van de bovenverdieping zien en de het nieuwe plan dat samengesteld is samen met WOW WONEN. Nog steeds erg tevreden dat ik deze wijzigingen last minute nog heb kunnen doorvoeren dankzij de flexibiliteit die houtskeletbouw biedt. ?
Hoewel houtskeletbouw vele voordelen heeft, stuitte ik op een uitdaging bij het combineren van houtskelet met de bestaande, traditioneel gemetselde constructie. Deze mix van bouwstijlen vraagt om een andere aanpak en afwerking, vooral op het gebied van isolatie en esthetiek. Traditionele muren en houtskelet vereisen verschillende materialen en technieken, wat de afwerking complexer maakt.
Hieronder kan je een schets terugvinden van de verschillende muuropbouwen van de benedenverdieping (traditionele bouw) en de bovenverdieping (houtskeletbouw). Aangezien ik voor mijn screens ook een inbouwdiepte nodig had van 13 cm tot tegen de binnenste bouwschil was het een heel gepuzzel om de verschillende bouwtechnieken in elkaar te laten overgaan.
Houtskeletbouw was en uitstekende keuze voor mijn renovatieproject. De voordelen, zoals beperkt gewicht, snelle bouwtijd (en makkelijk zelf te plaatsen), energiebesparing, kostenefficiëntie en flexibiliteit, wegen voor mij zwaarder door dan het enige nadeel van het combineren met traditionele bouw. Als je op zoek bent naar een efficiënte, energiebesparende en flexibele bouwmethode, is houtskeletbouw zeker het overwegen waard.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste (ver)bouwtips, wooninspiratie, en handige bespaartips?
Geef een reactie