Zelf EPDM plaatsen rondom ramen: een complete gids
Hoe en waarom zelf EPDM plaatsen
Het plaatsen van EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) rondom ramen is een slimme keuze voor wie op zoek is naar duurzaamheid, waterdichtheid en een lange levensduur. EPDM is een synthetisch rubber dat vooral bekend staat om zijn uitstekende weerstand tegen weersinvloeden, UV-straling en ozon.
Maar waarom zou je EPDM zelf plaatsen en hoe pak je dat aan? In deze complete gids bespreken we de voordelen en bied ik je een stap-voor-stap handleiding voor het zelf plaatsen van EPDM rondom je ramen.
Bespaar hierdoor net zoals mij enkele duizenden euro’s op je ramenfactuur! Enig nadeel: door het zelf plaatsen van de EPDM vervalt de garantie op waterschade (die door het waterdichtmaken komt).
Waarom EPDM rondom de ramen plaatsen?
Voordelen van EPDM
Duurzaamheid: EPDM gaat meer dan 50 jaar mee zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.
Waterdichtheid: EPDM biedt een uitstekende waterdichtheid, essentieel voor de bescherming van je woning tegen vocht en regen. Zelf metsel ik met dunbed mortel waardoor water nog steeds door de buitenschil (gevelstenen) kan komen. Ook wanneer je de gevelsteen na de ramen zal metselen (zoals bij mij het geval is), is het noodzakelijk om EPDM folie te plakken. Hierdoor zal het volledige geheel waterdicht zijn. Hiermee win je tijd en kan je starten aan de binnenafwerking en op een later tijdstip verder metselen.
Flexibiliteit: Het materiaal blijft flexibel, zelfs bij extreme temperaturen, wat scheuren en barsten voorkomt.
Weerbestendig: EPDM is bestand tegen UV-straling en ozon, wat betekent dat het niet degradeert door blootstelling aan de zon.
Onderhoudsarm: Na installatie vergt EPDM weinig tot geen onderhoud.
Waarom zelf EPDM plaatsen?
Kostenbesparing: Het laten plaatsen van EPDM door een ramenfirma kan zeer kostbaar zijn. In mijn geval vroegen ze 5.000 euro omdat het voornamelijk veel tijd kost. Door het zelf te doen, kun je aanzienlijk besparen. Het is zeker niet de moeilijkste klus en met dit stappenplan komt het helemaal goed!
Controle over de Kwaliteit: Door het zelf te doen, heb je volledige controle over de materialen en de afwerking. Wat je zelf doet, doe je meestal beter!
Waarom EPDM en geen ander materiaal?
Aangezien mijn ramen voor de gevelsteen geplaatst zijn, moest ik werken met EPDM. Andere materialen zijn maar slechts zes maanden waterdicht en UV-bestendig. Aangezien de ramen werden geplaatst voor de gevelsteen en ik zelf de gevelsteen ga metselen, ga ik hier veel langer dan 6 maanden over doen. Hierdoor gaat het langer dan 6 maanden vrijgesteld worden aan water en UV-straling.
Daarnaast metsel ik met dunbed mortel en kan er nog steeds slagregen door de muur komen. Hierdoor is EPDM steeds een betere keuze vanwege zijn langdurige waterdichtheid en weerbestendigheid.
Stappenplan voor het plaatsen van EPDM rondom ramen
Benodigdheden
EPDM folie
Ik gebruik zelf geen zelfklevende folie omdat deze niet de beste keuze is bij onregelmatige oppervlaktes.
Alle materialen kocht ik aan via de ramenfirma zelf zodat ik zeker ben dat ik de juiste materialen gebruik.
Voorbereiding
Opmeten: Meet de omlijsting van je ramen zorgvuldig op. Voeg een extra marge toe aan elke kant om te zorgen dat de EPDM folie ruim voldoende is. De EPDM wordt 2 cm over het raamkader geplaatst en komt tot en met het binnenste spouwblad (binnenmuur). Op deze manier maak je het geheel volledig waterdicht.
Waarom 2cm over het raamkader?Ik heb gekozen voor aluminium raamprofielen. De gevelsteen komt bij alumnium raamprofielen 3 cm over het raamprofiel te staan. Hierdoor wordt de EPDM op 2cm geplakt.
Schoonmaken: Reinig het oppervlak rondom de ramen grondig. Verwijder vuil, stof en oude afdichtingen om een schone en droge basis te garanderen.
Aanbrengen van de EPDM
Folie knippen: Knip de EPDM folie op maat, rekening houdend met de extra marge die je hebt toegevoegd. Ik voegde 10 cm toe. Je begint met de zijkanten van het raam. Als laatste breng je de EPDM folie aan de bovenkant aan. Water valt naar beneden, hierdoor is het belangrijk aan de bovenkant een overlap te hebben.
Lijm aanbrengen: Breng de EPDM lijm aan op de ondergrond. Tip: start met de muur en zijkanten. De 2cm rand van het raam houd je als laatste. Extra tip: voor het aanbrengen van de lijm heb ik een kitpistool op batterijen gebruikt. Heel handig voor als je veel moet aanbrengen.
Folie aanbrengen: Breng de EPDM folie voorzichtig aan op de omlijsting van het raam. Druk stevig aan en zorg ervoor dat er geen luchtbellen of vouwen ontstaan. Tip: de folie aanbrengen gaat makkelijker met twee. Iemand kan bovenaan starten met plakken en aandrukken. De ander kan beneden stevig vasthouden zodat de folie niet gaat vliegen (ik spreek helaas uit ervaring). Start met het plakken aan de zijkant (nog niet op het raamprofiel aan de voorkant). Werk als laatste de voorkant van het profiel af. Dit is een smalle strook waardoor het moeilijker aan te brengen is.
Afwerking: Rol met de EPDM-roller alles grondig uit zodat er geen luchtbellen of vouwen in de EPDM ontstaan. Veeg overtollige lijm meteen af. Hiervoor gebruik ik de Soudal Wipex doeken
Nazorg
Controleer regelmatig of de EPDM folie nog goed vastzit en geen tekenen van slijtage vertoont. Hoewel EPDM onderhoudsarm is, is het goed om periodiek te controleren op eventuele beschadigingen.
Wanneer de gevelsteen geplaatst is hoef je geen onderhoud meer te doen aan de EPDM en zit je voor tientallen jaren goed!
Volg voor meer!
Wil je niets missen van mijn verbouwavontuur en als eerste op de hoogte zijn van alle bespaar- en zelfbouwtips? Volg mij dan zeker via TikTok en Instagram.
Ontdek de plannen
Benieuwd hoe de plannen eruitzien voor de renovatie van de jaren 70 bungalow van mijn grootmoeder tot een energiezuinige woning?